Pupos Borház

pposembl
Chardonnay (száraz fehérbor)
A Chardonnay pincészetünk egyik fő fajtája. A terület kedvező fekvésének és a sok napsütésnek köszönhetően évről-évre magas mustfokkal, kiváló minőségben szüreteljük. A bor erjesztése reduktív technológiával történik az illat, íz és zamatanyagok megőrzése érdekében. Ezt követően a bor ászok hordóba kerül további érlelés céljából, melynek időtartama változó, évjárattól függően. Ízében dominálnak a más fajtához hasonlíthatatlan összetett savak. Íz jegyei: érett sárgadinnye, méz, az érett bornál vajasság. Palackban évekig tárolható, minőségét íz tartalmát megőrzi. Fogyasztása: 14°-on, tésztához, nemes halakhoz, fehér húsokból, készült ételekhez, kecskesajthoz ajánljuk. Vagy ínyenceknek egyszerűen a bor ízének élvezetéért. Több borversenyen sikeresen szerepelt vele: Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye (2006) I. Országos Biobor Verseny (2002)

 
Szürkebarát [Pinot-Gris] (száraz fehérbor)

A szürkebarát évről évre kiváló minőségben terem. Pincészetünk száraz szürkebarátot készít, harmonikus, szép savakkal, mivel az aromák és ízek valójában szárazon mutatkoznak meg. Ennél a fajtánál is nagyon fontos a szüret időpontjának megválasztása. A bor színe halvány aranysárga, de késői szüretelés esetén rosé-ra emlékeztető is lehet. Ezt másképpen “pink”-nek is nevezik, amit a címkén fel is tüntetünk. A bor testes, íz-, zamat- és extraktgazdag, finom savú. Fogyasztása: 8-10C°-on ajánlott. Kiváló kísérője a fehér húsú halaknak.

 

Olaszrizling (minőségi száraz fehérbor)

Az olaszrizling pincészetünk egyik fő fajtája, minden évben magas mustfokkal szüreteljük. A vulkanikus talajnak köszönhetően élénk savakkal rendelkezik. Erjesztése reduktív technológiával történik, ezáltal illata gyümölcsös, íze keserű mandulára emlékeztet. Eme íz jegy itt a Balaton-felvidéken hangsúlyosabb, mint a más borvidékeken termelt olaszrizlingeknél, telepítettségének nagysága pedig a legnagyobb a Borvidékek tekintetében. A bor érlelése ászokhordóban történik, időtartama minimum 6-12 hónap.
Fogyasztása: 10-12C°-on. Magyaros csirkeételekhez ajánljuk

 

Vivien Grand Cuveé (minőségi félédes fehérbor)

Kései szüretelésű olaszrizling, rizlingszilváni és pinot blanc házasítása. Tölgyfahordóban érleljük. Illatában és zamatában sokrétű, aromái kellemes hatásúak. Fogyasztása: 10-12C°-on. Fehér húsokhoz, illetve desszert borként is ajánljuk

 

 

 

Pinot-Noir (száraz vörösbor)

Magyar fajtaneve kék burgundi. Világszerte ismert szőlőfajtából készült vörösbor. Termőhelye a badacsonyi Ányos dűlő. A szürkebarát és a fehér burgundi rokona. Acéltartályban erjedt, rövid fahordós érlelés után került palackba. A bort szép szín, mérsékelt savak jellemzik. Fogyasztása: 17C°-on ajánlott. Kitűnően illik grillezett zöldségekhez.

 

 

 

Pinot-Noir Rosé (száraz rose bor)

A Pinot-Noir mint alapanyag kiváló rosé borok készítéséhez. A 2010-es évjárat magas cukorfokon szüretelt, acéltartályban erjedt és érlelt. Üde savakkal,magas szén-dioxiddal rendelkezik. Illata gyümölcsös, eperre emlékeztető, színe hagymahéj. Fogyasztása: 8-10 C°-on ajánlott. Könnyű natúr salátákhoz ajánljuk.

 

 

 


Palota pince (kézműves borászat)

Villa Rustica 2009

Tiszta Zweigelt fajtából készült és 12 hónapon keresztül érleltük 225 literes tölgyfahordóban. Illatában joghurtos erdei gyümölcs és meggymag fedezhető fel. A fajtának akár mintabora is lehetne. Azon ritka vörösborok közé sorolható, mely hűtve is élvezettel fogyasztható. Fehérpenésszel érlelt friss sajtok mellé kifejezetten ígéretes!

 

 

 

Roza 2011

Zweigelt fajtából készített gyümölcsös, friss rozé bor. Illatában és ízében az epres gyümölcsösség a legjellemzőbb, amelyet tavaszt és nyarat idéző üdeség kíséretében teszi teljessé a bort. Baráti beszélgetésekhez, önmagában, lágy sajtokhoz, vagy salátákhoz, könnyedebb ételekhez ajánljuk.

 

 

 

Arridens 2008

Válogatott alapanyagokból készült, 25 hónapon keresztül érlelődött használt francia kis tölgyfahordóban. Illatában a meggy és az érett málna érezhető. Ízében simuló tannin és gyümölcsös érlelt jegyek jönnek elő, pici csokoládés utóizzel. Igazi vacsorabor a Balaton-felvidékről, Sümegről. Vacsora utáni beszélgetéshez is tökéletes társaság.

 

 

 


Birkás Pálinka

A Vasi Hegyhát dimbes-dombos vidékén ősidők óta növény és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak az itt élő emberek. A térségben az elmúlt évtizedekben több gyümölcsültetvény is létrejött. A gyümölcsösökkel egy időben kialakult a pálinkafőzés hagyománya is. Ezt a hagyományt folytatva hoztuk létre Oszkó községben a mai kor elvárásainak megfelelő ültetvényünket. Győrvári főzdénkben a pálinka hagyományos kétlépcsős kisüsti lepárló rézüstben, fatüzeléses rendszerben, valamint modern egylépcsős oszlopos lepárlóval készül. A gyümölcs termelésétől a palackozásig mindent családi vállalkozásunk végez. Így tudjuk garantálni minden egyes üveg kitűnő minőségét. A hagyományt és minőséget őrizve termékeink a család nevét viselik. Éttermünkben a Birkás Pálinkák nagy választéka várja önt, és pálinkakedvelő barátait, családtagjait!